Antics Escoltes i Guies


Presentació


Antics Escoltes i Guies és un grup de persones que, en un moment o altre, han estat actives en l’escoltisme o en el guiatge, ja sigui com a nois i noies de les unitats, ja com a caps i responsables...

Persones agraïdes a l’escoltisme i al guiatge per tot el que n’han rebut. Persones que els agrada trobar-se de tant en tant per reviure, com a adults, l’esperit escolta i guia, fomentant lligams d’amistat i ajut...

La nostra tasca és també de suport  a que el moviment escolta i guia continuï portant endavant al nostre país  formant ciutadans responsables i cristians compromesos...

Des del mes de febrer de l’any 2006, el que fins aleshores era l’Associació d’Antics i Amics de MEG, es va constituir com a grup de col·laboradors de la Fundació Josep Sans, amb el nom d’Antics Escoltes i Guies. D’aquesta manera, es concentren esforços en una mateixa direcció: donar suport a l’educació dels nois i noies per mitjà de l’escoltisme i el guiatge.

En virtut d’aquest acord, la Fundació va assumir com a pròpies les activitats que fins llavors duia a terme l’associació d’Antics i Amics, tant de suport a MEG com de dinamització interna dels seus associats, les quals són impulsades per un Equip Coordinador.


Projectes i activitats:

Actualment, el grup d’Antics Escoltes i Guies té previst dur a terme, entre d’altres, els projectes següents:

·   Descobertes del territori

·   Dissabtes culturals

·   Premis Jaume Ciurana

·   Fons de Solidaritat

·   Suport a la recepció de la Llum de la Pau de Betlem


 


Articles

 • Descoberta de tardor: Ruta Verdaguer i Museu Episcopal de Vic (Dissabte, 6 i diumenge, 7 d’octubre de 2018)
  En aquesta Ruta Verdaguer visitarem la localitat natal del poeta, Folgueroles, on hi ha la Casa-Museu que porta el seu nom, l’ermita de la Damunt, no gaire lluny del poble, on es va despertar la seva vocació poètica. També visitarem el santuari de La Gleva, on va passar una època molt dramàtica de la seva vida i va escriure “En defensa pròpia”. La descoberta es complementarà amb una visita a Vic, on podrem veure el Museu Episcopal de la mà de Mn. Josep Ma. Riba, i el Museu de l’Art de la Pell, que acull la col·lecció reunida per l’industrial pelleter Andreu Colomer Munmany.
 • Descoberta de primavera: Una Ruta per les Abadies de la Catalunya Nord i d’Occitània (Dissabte, 9 i diumenge, 10 de juny de 2018)
  Abadia de La Grassa, Abadia de Fontfreda, Montpeller i Abadia de Valmagna
 • Descoberta d’hivern: El Pla de l’Estany i Fontcoberta. Recordatori de quatre personatges històrics de l’escoltisme (Dissabte, 3 de març de 2018)
  Atenent una proposta del Clri. Gral. de MEG, Mn. Jordi Font, ens trobarem a la seva parròquia de Fontcoberta, al Pla de l’Estany, Bisbat de Girona. La idea original era recordar la figura de Genís Samper, antic Clri. Gral. de Minyons Escoltes Guies Sant Jordi de Catalunya, traspassat feia poc. Malauradament al cap de poc ens deixaven un antic Clri. Gral., Ricard Pedrals, i un antic Cri. Gral., Josep Martorell. A tots ells, més l’antic Clri. de la Branca Minyons, Frederic Bassó, que els va precedir, els recordarem en una eucaristia que se celebrarà per la tarda del dia 3. Pel matí haurem visitat el Parc Neolític de La Draga, a l’estany de Banyoles, on el fet d’haver passat segles sota l’aigua ha permès recuperar eines i mànecs de fusta ben conservats, i on s’ha recreat l’entorn on vivien els habitants del poblat allí situat.
 • Dissabte cultural: El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) i el Museu del Tapís Contemporani (Dissabte, 17 de febrer de 2018)
  En aquesta ocasió ens desplaçarem a Valldoreix i Sant Cugat, per visitar dos centres de referència en la conservació del patrimoni artístic. El Centre de Restauració de Béns Mobles El primer taller de restauració oficial es va crear l’any 1932, al Museu d’Art de Catalunya, i formava part del Servei de Restauració de la Generalitat republicana. En aquest taller es van establir les bases dels actuals mètodes de conservació–restauració a partir de les propostes de Manel Grau, que havia estat becat a Itàlia per la Junta de Museus. El Museu del Tapís Contemporani Casa Aymat Per la seva banda, la casa Aymat està dedicada a l’art contemporani i, especialment, a l’art tèxtil. L’edifici, d'estil noucentista i realitzat el 1926 per l'arquitecte Ramon Raventós, es va destinar a la fabricació de catifes i tapissos gràcies a l’impuls de l’artista Tomàs Aymat i Martínez (Tarragona 1892 - Barcelona 1944).
 • Dissabte Cultural al Jardí Botànic
  El grup d'Antics Escoltes i Guies es trobarà dissabte 21 d'abril per fer una visita guiada al Jardí Botànic de Barcelona.
 • DESCOBERTA DE PRIMAVERA: CASTELL D'ARBÚCIES
  Dissabte 24 de març farem una visita guiada al Castell de Montsoriu i d'Arbúcies, un dinar junts, una passejada guiada per la riera d'Arbúcies i visites als museus i edificis representatius.
 • CONVOCATÒRIA D'ASSEMBLEA I DISSABTE CULTURAL- 25 FEBRER
  Dissabte 25 de febrer a Barcelona fem l'assemblea de l'any del grup d'antics escoltes i guies, i abans una visita guiada. Ens trobem a 3/4 de 4 a la Plaça del Rei.


Contingut sindicat